Beiden 71 jaar en nog altijd actief, zowel binnen de Vereniging "65plus" als privé. Met bijgaande unieke illusie-constructie bewijzen zij nog over een enorme powerrr te beschikken. Living statues beperken zich meestal tot één truc. Bij dit object treft u twee illusies: eentje vanwege het zweven en eentje vanwege de constante en oneindige stroom water.  

Om te kunnen zweven heb je een gedegen constructie nodig die (vanwege het hoge lichaamsgewicht van de monnik) overgedimen-sioneerd uitgevoerd moet zijn. 50 jaar geleden kreeg George de Haan als aankomend werktuigbouw-kundige op de HTS ook les in machinebankwerken en autogeen en elekrisch lassen. Die vaardigheden kwamen hem nu goed van pas.

OuderPowerrr: bij George de Haan en Thérèse Kleine aan ideeën geen gebrek!

 Dit soort popart-constructies maakte George de Haan om ze vervolgens als etalage-decoraties te verkopen.Het eerste grote beeld van George de Haan, als onderdeel van de "beeld en route"-manifestatie in de provincie Groningen (1966).
 
 
In zijn jeugd maakte George de Haan foto's van zelfgemaakte popart (1965). Nu hij ouder wordt komen dit soort hobbies vanzelf terug.Een voorbeeld van een hele serie primitieve figuren, geknipt uit plaatstaal.
 
      
 In het centrum van Barneveld staat George de Haan zo nu en dan met mijn streetact "zwevende monnik". Hiervoor is geen specifieke vergunning nodig... dit in tegenstelling met Ede. De bureaucratie daar maakt dit onmogelijk! Rara??    In het dorp Lunteren kon George de Haan op 6 juni voor het eerst met mijn zwevende monnik in het centrum zijn unieke kunsten vertonen.
Met enkele optische trucs verkrijg je een prachtig straatobject met een hoge graad van illusie. Met z'n linker arm steunend op een boomtak zweeft hier de monnik boven zijn bloemperkje. Ook deze constructie heeft George geheel zelf bedacht en uitgevoerd.

Op het World Statues Festival in Arnhem (27 september 2015) was de zwevende monnik van George de Haan een ongekend succes.

Aan water heeft deze zwevende monnik geen gebrek... het stroomt maar door... en door... en het raakt maar niet op! Intussen kan het publiek muntjes deponeren in de "WensGieter": een variant op de "WensPut" en de "WensVijver".

================================================

Op verzoek maakt George de Haan in zijn 'buitenwerkplaats' ook andere kreatieve objecten, waaronder onderstaande voorbeelden van popart-achtige tuinbeelden van gipsmaché.

In opdracht maakte George de Haan deze tuinkabouter van circa 90 cm hoog. Dit en andere beelden van George de Haan zijn van "gipsmaché", met als basis een stalen geraamte, omwikkeld met kippengaas en daarna 'beplakt' met gips doordrenkte stoflappen.  Beschildering van zijn beelden doet George de Haan met weersbestendige acrylverf.

 

 

 

     De suggestie is hier??... Ja wat maakt u er zelf van?! Het is maar wat je zelf ziet, toch? Het is voor George de Haan geïnspireerd op het afschuwelijke probleem van de bootvluchtelingen.

Naast het originele Lunterse vrouwtje nu ook van George de Haan een alternatief (oud) Lunters vrouwtje.

Hoe nieuwsgierig kunnen we zijn naar dit alternatieve Lunters vrouwtje van George de Haan?!

                             

Op deze foto is goed te zien hoe George de Haan zo'n gipsmaché beeld opbouwt. Hier dus zijn eigen 'Dikke Ik' in wording.

George de Haan geeft deze man met namaak borsten een geheel eigen (egocentrische) boodschap. Op de achtergrond een geboetseerd beeldje van Thérèse Kleine.
Overigens bestond deze "Dikke ik" al voordat Premier Rutte deze egocentrische burger introduceerde.

Deze "dikke kip" is door George de Haan gemaakt in opdracht van iemand in Barneveld.  Rara, wat is dit? Goed kijken want het is een getrouwe uitbeelding van een bekend safari-dier: de neushoorn die zijn leven niet meer veilig is... een groot statement van George de Haan

JOGGING LEG, uit de serie "jogging legs". Ook dit been zweeft: heel realistisch, maar ook wel weer in de stijl van de zwevende monnik.

Serie van twee bij elkaar passende benen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOGGING LEGS: ook dit rechter been (linker foto) zweeft: heel realistisch, maar ook wel weer in de stijl van de zwevende monnik. Is dit been mannelijk of vrouwelijk? Is het een broekspijp, waaruit dit been steekt, of is het een rokje? De jogging legs op de rechter foto horen bij elkaar.

Het alternatieve Lunterse vrouwtje spoort een Lunters peerdje aan toch maar vooral van die tafel af te springen.

In dit stadium van beeld creatie is al goed te zien waar het eind resultaat naar toe zou gaan.

De pony beschermt de kip.

 

 

 Zelfportret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

==============================================================

Thérèse de Haan is ook nog steeds (onder haar meisjesnaam Thérèse Kleine) actief met kreatieve objecten. Zij schildert op doek en boetseert uiteenlopende onderwerpen. Hieronder enkele voorbeelden.

Door Thérèse Kleine: een uit klei geboetseerd (precies gelijkend) portrethoofd; versteend uit de oven gepatineerd m.b.v. acrylverf.

   Door Thérèse Kleine geboetseerd hoofd van Jan Kruis, bekende Friese verzetsheld en oom van George de Haan. Dit hoofd siert de cover van het herdenkingsboek (2001) over Jan Kruis, in 2001 geschreven door George de Haan.

 

Fantasiebeeld van Thérèse Kleine, geboetseerd uit klei, daarna tot steen gebakken en met acrylverf afgewerkt. Ook dit beeld heeft een kunstprijs gewonnen.

Met dit beeld heeft Thérèse Kleine op regionaal niveau (met een Gelderse kunstprijs) bekendheid gekregen.

Van dit beeld van Thérèse Kleine heeft George de Haan een mal gemaakt waarmee afgietsels in beschilderd beton kunnen worden besteld.

Twee voorbeelden van bronzen beeldjes, eerder door Thérèse Kleine geboetseerd in was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bovenstaand beeld van Thérèse Kleine (in gietbeton) in een totaal andere beschildering.

Allemaal beelden van Thérèse Kleine in beschilderde gietbeton.

 

Deze gevelsteen van Thérèse Kleine hangt bij de hoofdingang van de Honskamp (Lunteren) aan de muur.

Een van de vele voorbeelden van de gevelstenen uit het oeuvre van Thérèse Kleine.

 ==========================================================

Ede, een Veluwse plattelandsgemeente met grootsteedse ambities. Foto: George de HaanEde, een Veluwse plattelandsgemeente met een archaïsche en monistische bestuurscultuur.